Resúmenes
<span name="style_bold">Introducción:</span> las parasitosis intestinales constituyen un problema de salud pública, por la elevada prevalencia que muestran, donde los manipuladores de alimentos parasitados, se convierten en potenciales fuentes de infección, pues algunas formas parasitarias se transmiten directamente de la fuente de infección al susceptible, por vía fecal-oral. A esto se suma el incremento en el consumo de comida fuera del núcleo familiar, en residentes de zonas urbanas y rurales. El objeto es recolectar información para que las autoridades sanitarias implementen programas de salud acordes a cada región. <span name="style_bold">Métodos:</span> estudio descriptivo, de campo y transversal. Fueron 64 los manipuladores de alimentos, pero la muestra fue de 50. Se aplicó un cuestionario sobre prácticas higiénicas en la manipulación de alimentos, se determinó nivel socioeconómico y prevalencia de parasitosis por ensayos coproparasitológicos. <span name="style_bold">Resultados:</span> fueron 44 mujeres y 6 hombres; un 52% pertenecía al estrato IV; la mayoría conocía las prácticas higiénicas en la manipulación de alimentos, pero un 26% tenía alguna parasitosis intestinal; los parásitos más frecuentes fueron:<span name="style_italic"> E. nana </span>(41,2%) y <span name="style_italic">B. hominis </span>(38,7%); el monoparasitismo fue del 54%. <span name="style_bold">Conclusión:</span> en la presencia y frecuencia de una enfermedad parasitaria intestinal intervienen diversos factores. Por lo tanto, en manipuladores de alimentos, la educación ajustada al entorno, en buenas prácticas de higiene, es básica para prevenir la transmisión. en la presencia y frecuencia de una enfermedad parasitaria intestinal intervienen diversos factores. Por lo tanto, en manipuladores de alimentos, la educación ajustada al entorno, en buenas prácticas de higiene, es básica para prevenir la transmisión.
parásitos intestinales; manipulador de alimentos; hábitos, heces; prevalencia
<span name="style_bold">Aim: </span>Intestinal parasites are a public health problem due to their high prevalence. Handlers of food contaminated with parasites become potential sources of infection because some parasitic forms are transmitted directly from the source of infection to the host through the fecal-oral route. In addition, there is an increased consumption of food outside the household by residents of urban and rural areas. The objective is to collect information so that health authorities implement health programs appropriate to each region. <span name="style_bold">Methods:</span> Descriptive and cross-sectional field-study. Sixty-four food handlers participated but the sample was composed of 50. A questionnaire on hygienic practices in food handling was administered. The socioeconomic status was determined, as well as prevalence of parasites by performing stool tests. <span name="style_bold">Results: </span>The sample was composed of44 women and 6 men, 52% belonged to the IV stratus; most knew about hygienic practices in food handling but 26% had some form of intestinal parasites; the most frequent were:<span name="style_italic"> E. nanny </span>(41.2 %) and <span name="style_italic">B. hominis </span>(38.7 %); monoparasitism was 54%. <span name="style_bold">Conclusion: </span>Several factors are involved in the occurrence and frequency of intestinal parasitic disease. Therefore, educating food handlers about good hygiene practices according to the environment is essential to prevent transmission.Several factors are involved in the occurrence and frequency of intestinal parasitic disease. Therefore, educating food handlers about good hygiene practices according to the environment is essential to prevent transmission.
Intestinal parasite; food handler; habits; feces; prevalence
<b>Aim: </b>Intestinal parasites are a public health problem due to their high prevalence. Handlers of food contaminated with parasites become potential sources of infection because some parasitic forms are transmitted directly from the source of infection to the host through the fecal-oral route. In addition, there is an increased consumption of food outside the household by residents of urban and rural areas. The objective is to collect information so that health authorities implement health programs appropriate to each region. <b>Methods:</b> Descriptive and cross-sectional field-study. Sixty-four food handlers participated but the sample was composed of 50. A questionnaire on hygienic practices in food handling was administered. The socioeconomic status was determined, as well as prevalence of parasites by performing stool tests. <b>Results: </b>The sample was composed of44 women and 6 men, 52% belonged to the IV stratus; most knew about hygienic practices in food handling but 26% had some form of intestinal parasites; the most frequent were:<i> E. nanny </i>(41.2 %) and <i>B. hominis </i>(38.7 %); monoparasitism was 54%. <b>Conclusion: </b>Several factors are involved in the occurrence and frequency of intestinal parasitic disease. Therefore, educating food handlers about good hygiene practices according to the environment is essential to prevent transmission.
Intestinal parasite; food handler; habits; feces; prevalence
Gilberto Bastidas,1* Carolina Rojas,2* Elisa Martínez-Silva,3* Lisbeth Loaiza,4* María Guzmán,5* Varuna Hernández,5 Luis Rodríguez,5 Flor Rodríguez,5 Lesbia Meertens5
*Dirección para correspondencia:
Introducción: las parasitosis intestinales constituyen un problema de salud pública, por la elevada prevalencia que muestran, donde los manipuladores de alimentos parasitados, se convierten en potenciales fuentes de infección, pues algunas formas parasitarias se transmiten directamente de la fuente de infección al susceptible, por vía fecal-oral. A esto se suma el incremento en el consumo de comida fuera del núcleo familiar, en residentes de zonas urbanas y rurales. El objeto es recolectar información para que las autoridades sanitarias implementen programas de salud acordes a cada región.
Métodos: estudio descriptivo, de campo y transversal. Fueron 64 los manipuladores de alimentos, pero la muestra fue de 50. Se aplicó un cuestionario sobre prácticas higiénicas en la manipulación de alimentos, se determinó nivel socioeconómico y prevalencia de parasitosis por ensayos coproparasitológicos.
Resultados: fueron 44 mujeres y 6 hombres; un 52% pertenecía al estrato IV; la mayoría conocía las prácticas higiénicas en la manipulación de alimentos, pero un 26% tenía alguna parasitosis intestinal; los parásitos más frecuentes fueron: E. nana (41,2%) y B. hominis (38,7%); el monoparasitismo fue del 54%.
Conclusión: en la presencia y frecuencia de una enfermedad parasitaria intestinal intervienen diversos factores. Por lo tanto, en manipuladores de alimentos, la educación ajustada al entorno, en buenas prácticas de higiene, es básica para prevenir la transmisión.
Descriptores: parásitos intestinales, manipulador de alimentos, hábitos, heces, prevalencia
Abstract
Aim: Intestinal parasites are a public health problem due to their high prevalence. Handlers of food contaminated with parasites become potential sources of infection because some parasitic forms are transmitted directly from the source of infection to the host through the fecal-oral route. In addition, there is an increased consumption of food outside the household by residents of urban and rural areas. The objective is to collect information so that health authorities implement health programs appropriate to each region.
Methods: Descriptive and cross-sectional field-study. Sixty-four food handlers participated but the sample was composed of 50. A questionnaire on hygienic practices in food handling was administered. The socioeconomic status was determined, as well as prevalence of parasites by performing stool tests.
Results: The sample was composed of44 women and 6 men, 52% belonged to the IV stratus; most knew about hygienic practices in food handling but 26% had some form of intestinal parasites; the most frequent were: E. nanny (41.2 %) and B. hominis (38.7 %); monoparasitism was 54%.
Conclusion: Several factors are involved in the occurrence and frequency of intestinal parasitic disease. Therefore, educating food handlers about good hygiene practices according to the environment is essential to prevent transmission.
Key Words: Intestinal parasite, food handler, habits, feces, prevalence.
1-5 Entre los agentes etiológicos destacan: Ascaris lumbricoides, Trichuris trichura, Ancylostoma duodenales, Entamoeba histolytica y Giardia intestinalis; se estima la prevalencia global de ascaridiosis en 1 450 millones; de trichuriosis, en 1 050 millones, y 1 300 millones son los infectados por ancylostomídeos; la amebiosis causa 450 millones de infestaciones y cerca de 100 000 muertes por año; finalmente, se considera a la giardiosis como la parasitosis más común en niños, pues es responsable de no menos de 4 000 admisiones hospitalarias cada año.6
7-11Por lo tanto, es frecuente encontrar individuos que albergan elevadas cargas parasitarias, lo que incide definitivamente en el incremento de la transmisión de la parasitosis, especialmente cuando existe inadecuada manipulación de alimentos.1, 12, 13
13 A esto se suma el incremento del consumo de comida fuera del núcleo familiar, inicialmente en residentes en zonas urbanas, pero hoy también se incluyen zonas rurales, por transculturación, donde ya prolifera la aparición y permanencia en el tiempo, de locales ambulantes de comida.13-15
Población y muestra: Este estudio fue descriptivo, de campo y transversal. La investigación fue realizada en la parroquia Manuel Manrique, ubicada a 480m de altitud, al norte del Estado Cojedes, Venezuela, comunidad seleccionada por ser una zona con características socioeconómicas netamente rurales y, por el reporte, aunque no oficial, de casos de enfermedades transmitidas por alimentos. En esta zona, la población total de manipuladores de alimentos fue de 64 (incluyendo instituciones escolares y vendedores ambulantes). La muestra, una vez explicados los objetivos de la investigación y obtenido el consentimiento de los mencionados individuos, quedó conformada por 50 personas, y ninguna había recibido tratamiento antiparasitario al menos dos semanas antes de la toma de la muestra. Se incluyeron personas de ambos géneros y de todas las edades.
Prácticas higiénicas y nivel socioeconómico: En función de los objetivos del presente estudio, se aplicó un cuestionario de uso común en otras investigaciones y regiones del mundo, pero validado por especialistas en el área, para ser aplicado en la zona de estudio, con el fin de medir las prácticas que sobre medidas higiénicas en preparación, servicio y proceso de limpieza de utensilios, siguen los sujetos de la comunidad de Manrique, en cuanto a la manipulación de alimentos.
16 De igual manera se registraron datos de identificación y filiación.
Procesamiento y análisis de las muestras de heces: Las muestras fueron analizadas por personal especializado, mediante el examen coproparasitológico directo, en que se usa solución salina isotónica (NaCl 0,85%). Asimismo, se empleó el método directo modificado, que tiene su base en la solución de lugol (yodo 1,5 gr, ioduro de potasio 4 gr y agua destilada 100ml), técnica que permite la tintura de algunas estructuras del parásito, con el objeto de facilitar su reconocimiento e identificación. Se procedió así: con un escobillón se tomó una pequeña porción de materia fecal y se hizo una suspensión con solución salina sobre un portaobjeto, igualmente se obró con el lugol.
17,18 Todos aquellos individuos que resultaron con parasitosis intestinales fueron tratados con medicamentos antiparasitarios específicos. El examen parasitológico seriado fue el preferido para determinar parasitosis intestinal.19
Análisis estadístico: Los datos obtenidos de ambos cuestionarios: el de prácticas sobre medidas para manipular alimentos y el empleado para medir nivel socioeconómico, así como también, data relacionada con género y los resultados de las pruebas coproparasitológicas, fueron introducidas en una base de datos creada con el programa estadístico Epi Info 5.0.20 La información obtenida fue analizada mediante estadísticos descriptivos.
22
Cuadro 1).
Cuadro 2). Las especies de parásitos, todas de protozoos, más frecuentemente observadas en las muestras que resultaron positivas, fueron: Blastocystis hominis (38,5%), Endolimax nana (23,1%), Entamoeba coli (15,4%), G. intestinalis (15,4%) y Iodamoeba butshilli (7,6%) (Cuadro 3). En cuanto al número de especies infectantes, el 54% estaba parasitado por una sola especie y el resto, (46%) tenía dos o más parásitos (Cuadro 4). La asociación parasitaria predominante fue B. hominis y E. nana (27%).
21
13 Posiblemente, el conocimiento que poseen sobre el adecuado manejo de alimentos sea el producto de información trasmitida por los medios de comunicación.22-24
13, 25B. hominis (38,5%) fue el parásito que más incidió, por encima del promedio nacional (alrededor del 10%), seguido de E. nana (23,1%), protozoos con discutida patogenicidad, pero que se consideran marcadores de contaminación fecal-oral, y que en conjunto constituyen la asociación parasitaria predominante del presente escrito (27%). Estudios similares en otros países latinoamericanos muestran, por ejemplo, que el poliparasitismo (46% de los casos) reportado en esta investigación, es superior en dos veces al encontrado en Nicaragua; y respecto al parásito que más frecuentemente se encuentra infectando a las personas, los hallazgos descritos son similares a los reportados en Chile, donde E. nana, con un 46,6%, fue el mayormente encontrado, seguido de E. coli (41,2%) y E. histolytica (12,1%).13, 15, 25-29
E. nana (41,2%) y B. hominis (38,7%) los parásitos más frecuentes. Del mismo modo, pero como nota discordante a la presente investigación, fue más frecuente hallar monoparasitismo e infección por A. lumbricoides en Zulia.30Más hacia el sureste del país, en el Estado Bolívar, también se indica alta prevalencia de parasitosis intestinal, pues alcanza el 36,1%, e igualmente frecuente fue B. hominis (25,7%).31
32-34
Conflicto de interés: Se deja constancia de que no se tienen asociaciones comerciales que puedan significar un conflicto de interés con este artículo, y que este trabajo de investigación fue totalmente financiado por los autores.
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1 Departamento de Salud Pública, Escuela de Salud Pública y Desarrollo Social, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad de Carabobo, Venezuela.
2 Hospital Dr. Egor Nucete. San Carlos, Estado Cojedes, Venezuela.
3 Departamento de Investigación y Desarrollo Profesional, Escuela de Bioanálisis, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad de Carabobo, Venezuela.
4 Departamento de Parasitologia, Escuela de Ciencias Biomédicas, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad de Carabobo.
5 Departamento de Salud Pública, Escuela de Salud Pública y Desarrollo Social, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad de Carabobo. Venezuela.
Fecha recibido: 06 de febrero de 2012 Fecha aceptado: 07 de junio de 2012
Cojedes, Venezuela
Gilberto Bastidas,1 Carolina Rojas,2 Elisa Martínez-Silva,3 Lisbeth Loaiza,4 María Guzmán,5 Varuna Hernández,5 Luis Rodriguez,5 Flor Rodríguez,5 Lesbia Meertens5
1 Dr. Egor Nucete Hospital. San Carlos, Estado Cojedes, Venezuela.2 Investigation and Professional Development Department, Bioanalysis School, Health Sciences Faculty,Universidad de Carabobo, Venezuela.3 Parasitology Department,Biomedical Sciences School, Public Health Faculty, Universidad de Carabobo.4 Public Health Department, Public Health and Social Development School, Health Sciences Faculty, Universidad de Carabobo, Venezuela.5
Aim: Intestinal parasites are a public health problem due to their high prevalence. Handlers of food contaminated with parasites become potential sources of infection because some parasitic forms are transmitted directly from the source of infection to the host through the fecal-oral route. In addition, there is an increased consumption of food outside the household by residents of urban and rural areas. The objective is to collect information so that health authorities implement health programs appropriate to each region.
Methods: Descriptive and cross-sectional field-study. Sixty-four food handlers participated but
50. A questionnaire on hygienic practices in food handling was administered. The socioeconomic status was determined, as well as prevalence of parasites by performing stool tests.
Results: The sample was composed of44 women and 6 men, 52% belonged to the IV stratus; most knew about hygienic practices in food handling but 26% had some form of intestinal parasites; the most frequent were: E. nanny (41.2 %) and B. hominis (38.7 %); monoparasitism was 54%.
Conclusion: Several factors are involved in the occurrence and frequency of intestinal parasitic disease. Therefore, educating food handlers about good hygiene practices according to the environment is essential to prevent transmission.
Key Words: Intestinal parasite, food handler, habits, feces, prevalence.
1-5 The etiologic agents include: Ascaris lumbricoides, Trichuris trichura, Ancylostoma duodenal Entamoeba histolytica and Giardia intestinalis, the global prevalence of ascariasis is estimated in 1450 million, 1050 million for trichuriosis and 1300 million are infected with hookworm, amoebas cause 450 million infestations and about 100,000 deaths per year; and finally, giardiasis is considered the most common parasite disease in children, responsible for no less than 4000 hospital admissions each year.6
7-11 Therefore, individuals harboring high parasite loads are frequently found, which 1,12,1313 It should also be taken into account, the increase in food consumption outside of the family core, initially for urban areas, but now also for rural areas because of transculturation, where itinerant food stands now appear and persist over time.13-15
Population and Sample: This was a descriptive, field and transverse study. The research was conducted at the Manuel Manrique parish, located at 480m altitude, upstate Cojedes, Venezuela, selected for being an area with distinctly rural socioeconomic characteristics and, though unofficial, with reported cases of food-transmitted diseases. In this area, the food handler population was of 64 (including educational institutions and food vendors). The sample, once explained the research objectives and obtained the informed consent from the mentioned individuals, completed 50 people, and none had received antiparasite treatment at least two weeks before sampling. People from both genders and all ages were included.
Hygienic practices and socioeconomic status: In accordance with the study´s objectives, a research questionnaire was applied, commonly used in other areas of the world, but validated by specialists in the field, to be applied in the study area, to measure preparation, service and kitchenware cleaning hygiene practices, followed by the Manrique community subjects in terms of food handling.
16 Similarly, identification and filiation data were recorded.
Processing and analysis of stool samples: The samples were analyzed by specialized personnel, using the direct stool examination, which uses isotonic saline (0.85% NaCl). Also, the modified direct method was used, which is based on Lugol´s iodine solution (1.5 g iodine, 4 g potassium iodide and 100ml distilled water), a technique that allows to dye some parasite structures, in order to facilitate recognition and identification. This was the employed proceeding: a small portion of stool was taken with a swab and put into a saline suspension, and the same was made with Lugol´s iodine.
17, 18 All individuals with intestinal parasites were treated with specific anti-parasitic drugs. Serial parasitological examinations was the preferred method to determine intestinal parasitosis.19
Statistical analysis: Data obtained from both questionnaires: measures for food handling practices and measures to assess socioeconomic status, as well as, gender-related data and coproparasitologic test results, were introduced in a database created with the Epi Info 5.0statistical program.20 The obtained information was analyzed through descriptive statistic methods.
22
Table 1).
Table 2). The parasite species, all protozoan, most frequently observed in positive samples were: Blastocystis hominis (38.5%), Endolimax nana (23.1%), Entamoeba coli (15.4%), G. intestinalis (15.4%) and Iodamoeba butshilli (7.6%) (Table 3). As for the number of infecting species, 54% were parasitized by single species and the rest (46%) had two or more parasites (Table 4). The predominant parasite association was between B. hominis and E. nana (27%).
CojedesState, and women continue in their ancestral profession of cooking. Relative and extreme poverty is the predominant socioeconomic feature in this study area; this was already expected, since the Venezuelan society is between two statuses: I, representing 1,06% of the entire population, and strata IV and V, which represent 42%.
22-24
13,25 B. hominis (38.5%) was the parasite with the highest incidence, above the national average (around 10%), followed by E. nana (23.1%), protozoa with a doubtful pathogenicity, but considered markers of fecal-oral contamination, and which together constitute the predominant parasitic association in this writing (27%). Similar studies in other Latin American countries show, for example, that polyparasitism (46% of cases) reported in this investigation is twice higher than that found in Nicaragua; and regarding the most frequent parasite infecting people, described findings are similar to those reported in Chile, where E. nana, with 46.6%, was the most found, followed by E. coli (41.2%) and E. histolytica (12.1%)13,15,25-29
Venezuela, specifically in the ZuliaState, the prevalence of parasites, especially protozoa, was 48.7%, as in this work. There were also E. nana (41.2%) and B. hominis (38.7%) the most commonly found parasites. Similarly, but as a discordant point with this investigation, monoparasitism and infection by A. lumbricoides was more frequently found in Zulia.30 Farther southeast, in Bolivar State, it was also signaled a high prevalence of intestinal parasitosis, as it reaches 36.1%, and B. hominis was equally frequent (25.7%).31
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References
Fechas de Publicación
-
Publicación en esta colección
12 Nov 2015 -
Fecha del número
Dic 2012
Histórico
-
Recibido
06 Feb 2012 -
Acepto
07 Jun 2012